Голямата награда Златно яйце  и отпечатване на първа стихосбирка  в

...
Голямата награда Златно яйце  и отпечатване на първа стихосбирка  в
Коментари Харесай

Габриела Манова грабна Златното яйце в конкурса „Веселин Ханчев” в Стара Загора

Голямата премия „ Златно яйце ”  и печатане на първа стихосбирка  в 36-ия националния юношески конкурс за лирика „ Веселин Ханчев ” беше присъдена на 24-годишната Габриела Манова от София. В миналогодишното издание тя завоюва втора премия.

Второто място е за софиянката Йоана Николова на 19 години, а третото - за Стамена Дацева на 24 години от Разград.

Тази година журито в състав - доцент Васил Видински, стихотворец, литературовед и учител в катедра „ История на философията “ на Софийския университет, Мария Донева, поетеса, редактор, драматург и лауреат на състезанието " Веселин Ханчев ", и Иво Рафаилов, стихотворец и графичен дизайнер и също лауреат на състезанието, трябваше да създадат сложен избор. Творби за най-стария конкурс за младежка лирика бяха изпратили 93-ма млади създатели. Превес имаха дамите - 76 на брой, а момчетата участници бяха 17. Според регламента, претендентите трябваше да са на възраст сред 14 и 25 години и да нямат издавана до момента стихосбирка. 

Преди тържествената гала в Регионалния исторически музей, доцент Васил Видински показа стихосбирката „ В печалния хан на дните ” (ИК „ Жанет 45 ”) на Мартин Илиев, притежател на Голямата премия от изданието на състезанието от 2018-а. 

В рамките на поетичната конкуренция бе показана и стихосбирката „ Отмествам хоризонта ” в памет на Кольо Александров - лауреат на състезанието " Веселин Ханчев " от 1986 и 1987 година. Той умря през август предходната година.
Днес (02.11.19 г.) в Къща музей „ Гео Милев ” ще се организира поетическата работилница за участниците в състезанието с журито, а на 12 ноември в София от 18.30 часа в книжарница „ Гринуич ” ще е Поетическата среща на участниците, наградените и журито в тридесет и шестото издание на състезанието, обичайно проведена от софийското Народно читалище „ Бачо Киро-1945 ”.
Организатори на състезанието са община Стара Загора, Библиотека „ Родина ” и Къща музей „ Гео Милев ”. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР